Στο διεθνές Συνέδριο της International Association for Hydro-Environment Engineering & Research, IAHR, της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στην Υδραυλική και Περιβαλλοντική Μηχανική, που έγινε στη Γιουχάν της Κίνας το διάστημα από 14-17 Οκτωβρίου 2024, μια ελληνική επιστημονική ομάδα έτυχε μιας σημαντικής διάκρισης.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της UNESCO, ΚΕΟΔΔΥΠ, που λειτουργεί στο ΑΠΘ, τιμήθηκαν με το Best Paper Award, με το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Εργασίας, για την επιστημονική εργασία που υπέβαλαν και παρουσίασαν στο Συνέδριο.

Το θέμα της βραβευμένης επιστημονικής εργασίας είναι:

«Achieving SDG6 for Sustainable Water Supply and Wastewater Management in Southeastern Europe», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως: «Επιτυγχάνοντας τον Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης 6 του ΟΗΕ για το Νερό στη ΝΑ Ευρώπη, με εφαρμογή στις υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης».

Την ερευνητική ομάδα αποτελούν οι Καθηγητές του ΑΠΘ:

  • Ελπίδα Κολοκυθά, ΤΠΜ (Πρόεδρος του Κέντρου Νερού της UNESCO στο ΑΠΘ)
  • Γιάννης Μυλόπουλος, ΤΠΜ (πρώην Πρύτανης ΑΠΘ)
  • Διονύσης Λατινόπουλος,ΤΧΑ (μέλος ΔΣ του Κέντρου)

Στη συγκεκριμένη επιστημονική εργασία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού έργου που ανατέθηκε στο ελληνικό Κέντρο Νερού στο ΑΠΘ και
χρηματοδοτήθηκε από την UNESCO και αφορούσε στις προοπτικές σύγκλισης με τους στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης στα υπό ένταξη στην ΕΕ κράτη της ΝΑ Ευρώπης. Το Κέντρο UNESCO για το Νερό στο ΑΠΘ συνεργάστηκε για τη συγκεκριμένη έρευνα με τους επιστήμονες του ομόλογου Κέντρου Νερού της UNESCO (IRTCUD) στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου στη Σερβία και συγκεκριμένα με τους Καθηγητές Jovan Despotovic,
Aleksandar Djukic & Branislav Babic.

Στην εργασία που βραβεύτηκε παρουσιάστηκε σε ένα κοινό εκατοντάδων υψηλής στάθμης επιστημόνων στον τομέα του Νερού, της Υδραυλικής και του Περιβάλλοντος από όλα τα μέρη του κόσμου η σημερινή κατάσταση στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στη ΝΑ Ευρώπη, η οποία αξιολογήθηκε σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων αξιολόγησης που επελέγησαν από την ερευνητική ομάδα.

Στην εργασία, ακόμη, εντοπίστηκαν τα κενά και οι ελλείψεις όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Νερό που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ (SDG6) και έχει αποδεχτεί η ΕΕ και αναπτύχθηκαν οι προοπτικές βιωσιμότητας των υπηρεσιών Νερού, μέσα από ένα καινοτόμο στρατηγικό σχέδιο. Το στρατηγικό σχέδιο το οποίο ανέπτυξε και υπέβαλε η ερευνητική ομάδα αφορά σε έναν καινοτόμο σχεδιασμό για την Ανάπτυξη των Ικανοτήτων, (Capacity Building), των υπηρεσιών Νερού, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγκλισης με τους στόχους της Βιωσιμότητας για το Νερό που έχει θέσει ο ΟΗΕ και η Ενωμένη Ευρώπη.

Η Ανάπτυξη των Ικανοτήτων θεωρείται ένας από τους πέντε βασικούς πυλώνες για την επιτάχυνση της επίτευξης του στόχου 6 του ΟΗΕ για τη Βιωσιμότητα στον τομέα του Νερού.